sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Pöytäkangaspuut tulivat taloon

Olen jo pitkään haaveillut kutovani räsymattoja kangaspuilla. Meidän aitan ylisillä odottelee vanhat suuret kangaspuut sitä päivää, kun jostain löytyy tila niille - ja joku joka osaa ne kasata. Tarvittavaa tilaa tuskin löytyy vielä hetkeen, ainakaan ennen kuin perheen teinit muuttavat omilleen. Tilapäisratkaisuksi etsiskelin kokoontaitettavia tai pöytäkangaspuita nettikirppiksiltä, koska uutena ne ovat varsin hinnakkaita. Kolme viikkoa sitten löysin käytetyt ja sopivan hintaiset Toikan Leena-pöytäkangaspuut vihdoin sen verran läheltä että ne kannatti lähteä hakemaan. Pöytäkangaspuiden kudontaleveys on 60 cm joten mattoja niillä ei voi tehdä. Poppanoita, huiveja ja ryijyjä aion ainakin tehdä ja haluan oppia kutomaan nopeasti tasaista jälkeä.

Kuva: Toikan nettisivut

Olen hurahtanut tähän hommaan ihan täysin! Lainasin kirjastosta Suuren kudontakirjan (Lundell & Windesjö) ja löysin Youtubesta muutamia videoita erityisesti pöytäkangaspuiden käyttöön: loimen laittaminen ja kutominen. Myös Punomo.fi-sivustolla on paljon tietoa pöytäkangaspuilla kutomisesta.

Näillä opeilla lähdin kokeilemaan miten kutominen sujuu. Puissa oli jo valmiina kirjava loimenloppu ja sen avulla pääsin testailemaan kangaspuita. Lopputulos ei kestä tarkempaa tutkiskelua mutta kangaspuiden toimintaperiaate selvisi. Loimi ei kuitenkaan riittänyt kovin pitkälle ja oli kovin kapeakin, joten uusi loimi piti luoda jotenkin. Youtubesta löytyi ohje loimen luomiseksi tuolin jalkoihin, koska luomapuita ei käytössä ollut. Rullatelineen virkaa pääsi toimittamaan ylösalaisin käännetty jakkara.


Loimen siirtäminen kangaspuihin oli melkoinen operaatio ja onnistuin niisimään yhden loimilangan väärälle niidelle. Toisaalta, VAIN yksi meni väärin ja loput 199 oikein... Virittelin langasta "niiden" ohjaamaan tätä väärää loimilankaa oikein ja ratkaisu toimi oikein hyvin. Tilanne pitää korjata seuraavan loimen niisinnän yhteydessä.

Kolme viikkoa sitten aloitin ihan keltanokkana, kertaakaan en ollut mitään kangaspuilla kutonut. Luin ohjeita ja kokeilin. Kaivelin kaapeista parhaat päivänsä nähneitä lakanoita ja trikoopaitoja. Tässä lopputulos, kaksi 1,5 metrin mittaista poppanaa palttinasidoksella. Loimi 6-säikeistä kalalankaa ja kuteet noin 1 cm levyistä räsykudetta lakanakankaasta ja trikoosta. Kudoin kolmella sukkulalla niin että mukana oli koko ajan sekä lakanaa että trikoota. Matoiksi nämä ovat liian pieniä, leveys 45 cm, mutta juuri sopivan kokoisia pefleteiksi saunaan.


 Perheenjäsenet pääsevät tyhjentämään vaatekaappejaan pian tulevia projekteja varten. Ensin pitää puihin saada uusi loimi, joka syntyy edellistä helpommin ja nopeammin ystävältä lainatuissa luomapuissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti